Vogels van Runde

Runde is een eiland waar heel veel vogels nestelen. Vogels die wij in ons land niet bepaald dagelijks tegenkomen! De meest typerende soorten vind je hier op deze pagina., voorzien van een algemene beschrijving, wat foto's en we proberen ook wat te vertellen over specifieke zaken voor Runde voor wat betreft deze vogels.

Klik op het plaatje voor foto's van de betreffende vogel. Klik op de naam van de vogel voor de beschrijving.

Bekijk de papegaaiduiker Papegaaiduiker Bekijk de noordse stormvogel Noordse Stormvogel Bekijk de zeekoet Zeekoet
Bekijk de alk Alk Bekijk de drieteenmeeuw Drieteenmeeuw Bekijk de grote mantelmeeuw Grote
Mantelmeeuw
Bekijk de stormmeeuw Stormmeeuw Bekijk de zilvermeeuw Zilvermeeuw Bekijk de eidereend Eidereend
Bekijk de grote jager Grote Jager Bekijk de jan van gent Jan van Gent Bekijk de kuifaalscholver Kuifaalscholver

Broedtijden en broedkalender

Als je wilt weten wat de beste tijden zijn om bepaalde vogels te zien op Runde, is onderstaande kalender een handig hulpmiddel. In groen de broedtijden, in rood de tijden waarop de jongen op het nest worden grootgebracht. En in blauw de tijden dat de jongen op zee opgroeien. Om een vogel te zien is prima tijdens zowel broed- als opgroeitijd, zoalng ze maar niet op zee zitten.

Broedkalender vogels Runde

De cijfers komen uit een duitstalig gidsje, met als titel "Runde - das Ziel für Naturfreunde" Uitgave 2001.

Zeearenden

Zeearend drinkt, schapen dachten ook te gaan doenZeearenden komen ook veel voor op Runde. Er is genoeg te halen voor deze vliegende deuren, tenslotte. Er komen ongeveer 10 tot 20 zeearenden per dag eten zoeken op Runde. Broeden doen ze echter een eiland verderop, op ruige rotsen, een stuk rustiger dan in deze "ornitholgische heksenketel". En het is maar een paar minuten vliegen voor hem. Op deze foto is een zeearend te zien die aan het drinken is, een paar schapen dachten dat ook te gaan doen, maar zagen daar vanwege deze grote vogel toch maar vanaf.